Main menu:

Site search

 

juli 2009
m ti o to f l s
« Jun   Aug »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Arkiv

Kategorier

Kategorier

Meta

Lummes blogg/info

Statens behandling av svininfluensan är svinaktigt…

  • Sharebar

På nyhetsplats kan man idag läsa om vilka som skall betala då det gäller den så kallade svininfluensan. Vad det ytterst borde handla om är att alla borde få rätten till att vaccinera sig. Tydligt kan man se hur den borgerliga regeringen åter visar för vem och vilka den sittande regeringen idag visar sitt största intresse mot då de menar att landstingen skall betala där de dignar under kostnader lika som kommunerna gör idag. Kostnader för vaccinet vältrar man över på landstingen som inte har pengar idag utan måste med all säkerhet ta betalt för varje spruta för att de sedan kan finansiera vaccinationerna ute i kommunerna. Staten med Reinfeldt och ansvarig minister Maria Larsson visar hur man åter tvingar människor in i deras systemskifte tillsammans med alla skattesänkningar som ytterst åter drabbar de svaga grupperna ute i samhället då landstingen inte har pengar så att alla medborgare kan få ett skydd mot svininfluensan på samma villkor. Vad som kommer att hända i de landsting som måste ta betalt är att många inte kommer att ha råd med att vaccinera sig. Därmed visar den borgerliga regeringen åter den cynism man har visat sedan man kom till makten med att de som har råd skall det mesta vara givet. De som är fattiga får skylla sig själva.

I Dalarnas läns landsting kan notan för vaccineringen hamna på 90 miljoner kronor där Sören Bertilsson, socialdemokratiskt landstingsråd i länet, är besviken på regeringen. Personligen blir jag väldigt sur på att man har det här hanteringssättet från regeringens sida. Man har inte en tanke på att skicka med några pengar. Jag tycker rent ut sagt att det är skit utav en ledande regering, säger Sören Bertilsson.

I Västra Götalan ds-regionen kan notan för vaccinet landa på 200 miljoner kronor, och Jonas Andersson, som är ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet i regionen, är besviken på beslutet.

– Jag tycker det är dåligt av staten att inte ta sitt ansvar i den här frågan. Det är på uppmaning från staten som vi har införskaffat vaccinet och det finns normalt sett en finansieringsprincip som säger att om staten gör ett åtagande åt landsting och regioner, ska man också skicka med pengar för det, säger Jonas Andersson.

Alla landsting i Sverige har köpt in vaccin till hela sin befolkning, så det är svårt att undgå utgiften för att vaccinera. Bara i Västra Götalands-regionen har man beställt tre miljoner doser. Hur stora kostnaderna egentligen blir för landstingen är fortfarande oklart. Landstingsledningarna ska den närmsta tiden besluta om vaccinationerna bli gratis för patienterna, eller vad varje spruta kan komma att kosta för allmänheten.

Sveriges kommuner och landsting, SKL, kommer med en rekommendation tidigt i september, för att få så likartade förhållanden som möjligt i landstingen. Och Göran Stiernstedt, vård- och omsorgschef vid SKL, är bekymrad över att regeringen säger nej till mer pengar.

– Jag tycker att det är beklagligt naturligtvis. Jag tror att det här kan få en hel del konsekvenser ute i landstingen. Det är inte bara så att det ska betalas för vaccinet, det ska dessutom utföras vilket i sig kräver en del omprioriteringar, med exempelvis risk för att behöva senarelägga planerad vård, säger Göran Stiernstedt vid SKL.

Landstingen kan inte vänta sig mer pengar från staten menar folkhälsominister Maria Larsson. Hon står fast vid att staten redan betalat tillräckligt genom att stå för avtalet med vaccintillverkaren. Spelreglerna är uppgjorda en gång för alla säger hon. Det är viktigt att landstingen ser att det här är en möjlighet för att samhället ska fungera väl. Som sagt var så är spelreglerna uppgjorda. Och krisberedskapsmyndigheten pekar på vikten av att man behåller samma typ av ordning även under kristider, att man inte ändrar på spelreglerna under de omständigheterna, säger kristdemokraternas folkhälsominister Maria Larsson.

Det är cynisk politik att uttala sig som minister att för hennes del är svininfluensan endast ett spel. Mig förvånar det inte särskilt då jag för länge sedan genomskådat den kristdemokratiska politiken som en högerpolitik där den står häst längder längst högerut än vad de traditionella högerparterna gör. Man talar gott om människan som de sk religiösa alltid gjort där man sedan ber sin gud om mera pengar till sig själva. Deras sätt att sedan bikta sig är som det alltid varit att de sedan delar ut allmosor till de fattiga. Detta har de gjort sedan urminnes tider där de idag verifiera detta på samma sätt som Maria Larsson gör då hon ser svininfluensan som ett spel. Svinaktigt är det minsta man kan säga om detta uttalande av en folkvald folkhälsominister som skyddar de som kan betala där de som inte har får skylla sig själva.

Comments

Comment from Britta Sethson
Time: juli 17, 2009, 12:20 f m

Är du förvånad? Är jag förvånad? Är det någon som är förvånad?

Svaret är trefalt nej.

Däremot så börjar ilskan att torna upp sig rejält. Fortsatt förakt för svaghet visas från alliansen.

Write a comment

« Tillbaka till textkommentarer
:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen:

Related articles