Main menu:

Site search

 

mars 2010
m ti o to f l s
« Feb   Apr »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Arkiv

Kategorier

Kategorier

Meta

Lummes blogg/info

Kungahuset är en relik ifrån det förgångna…

  • Sharebar

2001494691Kring konungen med hans nåde och hans anförvanter har i alla tider uppblommat en rik flora utav servilitet och inställsamhet, kryperi och allsköns fjäsk”.

Så skriver författaren Vilhelm Moberg. Kryperi och allsköns fjäsk är det vad allt handlar om idag där Kungafamiljen mest är galjonsfigurer i samhället som vi dagligen sponsrar med våra skatter. Ser man till deras sätt att leva, lever de i en annan värld samtidigt som de själva anser sig vara mer värda än vanliga människor. Skulle någon kalla Kungen för du skulle han sjunka i värde hos sig själv. Detta har han visat ett antal gånger där han betygar skillnaden mellan att han själv är en utav guds nåde medan övriga får vänta på sin tur tills Gud fader själv kallar hem vederbörande.

Själv har jag varit på en Kungamiddag som politisk representant här i Mariefred då Kungen närvarade vid ett jubileum i staden. Själv funderade jag länge innan jag beslöt mig för att närvara därför att jag precis som Vilhelm Moberg ser allt vad kungahus heter som ett krypande fjäsk. Då jag hälsade på majestätet var det en man som såg rakt igenom mig utan vare sig leende eller något annat som tydde på att han hälsade på mig. Allt generade i min kropp skillnader om hög och låg. Idag är jag glad för att jag var närvarande så att jag med egna ögon fått erfara fjäskandet på denna nivå.

I en monarki är monarken satt över alla andra människor. I ett sånt samhälle frodas fjäsk och personkult. Sverige ska vara ett modernt och rakryggat samhälle. Därför. Avskaffa fjäsket! I en monarki är monarken satt över alla andra människor. I ett sånt samhälle frodas fjäsk och personkult. Monarki går inte ihop med demokrati eftersom rollen som statchef går i arv inom en och samma släkt. Statschefen ska tillsättas på ett demokratiskt sätt efter kompetens och duglighet. Hellre folkmassa än arvsmassa!

Själv funderar jag idag på att gå med i Republikanska Föreningen för att påverka avskaffandet utav kungahuset som jag även anser vara en symbol om orättvisan i samhället. Man ska inte kunna födas till ett arbete som kungabarnen idag har blivit samtidigt som de rent ut sagt skiter i regler och annat då de privat är ute och choppar för apanaget jag själv är med och bidager till. Utmärkande för den kungliga nonchalansen kan man få sig till livs då Prinsessan Madelene är ute och choppar. Vid ett flertal tillfällen har hon visat hur hon i princip kan parkerar sin bil var hon själv tycker det är lämpligt för henne själv samtidigt som böteslapparna samlats på hög  som vi med apanaget hon lyfter sedan även får vara med och betala.

Vad Sverige behöver är en monarki och inget annat. Republikanska föreningens motivering för detta köper jag fullt ut. Läs själva och döm sedan. Förhoppningsvis utan fjäskande och vurmande för förebilder som tillhör en gången tid.

Läs här: och besök även deras hemsida http://www.repf.se/

Svar på tal om republik.

Kungen är ju maktlös, så det spelar ingen roll att vi har monarki.
Republikanska Föreningen anser för det första att vår statschef, som är en symbol för Sverige, ska tillsättas genom demokratiska val vare sig denne har politisk makt eller inte. För det andra så är varken kungen eller drottningen maktlösa utan kan med skenbart harmlösa påståenden ha stor inverkan på den allmänna opinionen.

Men kungen är ju så trevlig!
Kungen hade fötts till vår statschef även om han hade varit otrevlig. Republikanska Föreningen vänder sig mot att Sveriges statschef föds till sitt ämbete.

Hur ska Sverige kunna marknadsföra sig utan kungen?
Vi anser att en demokratiskt vald statschef skulle ge en mer rättvis bild av Sverige ute i världen. Dessutom borde en statschef som är vald med sin kompetens och sina meriter som grund kunna marknadsföra vårt land bättre.

Kungahuset står för värdighet och trygghet – kungen är en symbol hela folket kan samlas kring.
Nja – en symbol alla monarkianhängare kan samlas kring, möjligen. Och hur värdigt är det att frånta ett barn rätten att forma sitt eget liv, för att göra det till nationens maskot? Är det inte ganska sjukt att tillfredsställa ett folks behov av ”trygghet” på det sättet?

Men visst har symboler och symbolhandlingar betydelse. Tänk till exempel på symbolvärdet i att införa republik! Snacka om pr för Sverige!

Monarkin är en svensk tradition och levande historia.
Dåliga seder ska förändras, även om de har en lång historia. Historien ska inte glömmas bort, men bör heller inte styra vår nutid.

Om en majoritet av svenska folket vill behålla monarkin är den väl inte odemokratisk?
Det är skillnad på opinionsmätningar och riktiga val – om frågan faktiskt kom upp till omröstning skulle nog många tänka efter lite mer. Kanske skulle monarkianhängarna ändå vinna, och det måste vi republikaner i så fall finna oss i.

Men alldeles oavsett vad majoriteten beslutar, är och förblir monarkin till sin natur antidemokratisk: den bygger på och förstärker uppfattningen att en människas släktband kan tillåtas bestämma hennes roll och inflytande som medborgare – och till och med få avgöra statsangelägenheter.

Hur går det till att byta statsskick, rent praktiskt?
För att avskaffa monarkin krävs två beslut i riksdagen, med mellanliggande riksdagsval, om en grundlagsändring.

Miljonärsbarn föds ju också till en privilegierad position… Man får helt enkelt acceptera att förutsättningarna är olika här i världen.
En miljonär bestämmer själv över sin egendom. Sverige ägs dock inte av Carl Gustaf Bernadotte och hans familj. Landet tillhör tvärtom alla svenska medborgare, som självklart bland sig själva utser sina representanter i direkta eller indirekta val. Eftersom vi gör det i alla andra fall, varför skulle vi inte göra det just när det gäller statschefsposten?

lummelogga

Write a comment





« Tillbaka till textkommentarer
:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen:

Related articles