Main menu:

Site search

 

februari 2012
m ti o to f l s
« Jan   Mar »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829  

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Arkiv

Kategorier

Kategorier

Meta

Lummes blogg/info

Pensionsdagen väljer jag själv…

  • Sharebar

Pensionsåldern har debatterats kraftigt på senare tid. Stadsminister Reinfeldt har fått veta vad folket gillar om hans förslag om en att arbeta till sjuttiofem.  Självklart har de som arbetat i tunga yrken reagerat samtidigt som han själv där han finns som politiker kan gå i pension redan vid fyrtio med en pension som vida överstiger de som slitit ut sig. Skillnaden har stadsministern markerat som moderat politiker. Högern visar åter med hans uttalande sitt rätta jag om att etablissemanget ska ha förmåner medan alla övriga ska arbeta fram till sin dödsdag om det så är möjligt.

Själv är jag pensionär men jobbar fortfarande. Att gå i pension får inte vara eller bli något man måste. Valfrihet är vad som måste vara den enskildes egen angelägenhet. Att sätta pensionsåldern vid sextiofem eller sjuttiofem som idag där man kan välja är en bra pensionsreform. Vad som däremot är uppenbart är att den pension avseende kapitalet som finns i pensionskuvertet är skamligt lågt då de som förvaltat pensionspengarna skott sig själva med avgifter och en hel del annat som gröpt ut pensionen för de lågavlönade samtidigt som banker och pensions bolag blivit allt mer rikare. Reinfeldts förslag om att arbeta till sjuttiofem har ett liknande budskap om att allmogen ska slita ihop kapitalet som sedan en rik överklass kan frottera sig i utan att slita ut sig nämnvärt mer än att de orkar höja champagne glaset. Allt som vanligt på de svagas bekostnad vilket alltid varit högerns budskap om jämställdhet.

Pensionen är en viktig del i människans vardag. Ojämlikheten speglar sig ännu klarare idag än för några år tillbaka i tiden. I takt med att arbetslösheten fått fäste i landet samtidigt som moderaterna säger att man ska arbeta visar på en cynisk del i deras sätt att tänka. Människor slås redan ut ur pensionssystemet som grundar sig på att du måste arbeta. De som inte har arbete eller aldrig får ett arbete kommer aldrig heller att få öppna sitt pensionskuvert utan att känna sig nedvärderad och kränkt. Ett samhälle som inte kan ge medborgaren lön för sitt uppehälle är ett svagt samhälle i alla sina delar. Vad som måste till är att fördela kapitalet rättvist till alla och inte enbart till dem som kan ta för sig. Själv arbetar jag några år till därför att min pension är så skamligt låg. Mitt val är att avstå ifrån hälften av den lön jag har idag eller att arbeta. Jag har valt att arbeta därför att jag själv inte heller känner mig som en pensionär. Ändå. Jag måste ha valfriheten. Dagen då jag själv känner mig som pensionär kommer säkerligen vad det lider. Men då är det jag som väljer utöver de förutsättningar samhället solidariskt skapat för mig. Inte ett samhälle som säger att jag ska göra det fram till begravningsdagen.


Write a comment

« Tillbaka till textkommentarer
:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen:

Related articles